Vadeli işlem nedir kripto

WunderTrading

MAKE YOUR CRYPTO WORK

Kripto piyasasında oluşabilecek gelecekteki tüm getirilere yatırım yapmayı öğrenmek oldukça zorlu bir çaba gerektirir, çünkü bilinecek çok şey var ve piyasa çok karmaşık. Ancak, ticaret için çeşitli finansal enstrümanları ve araçları anlamak oldukça önemlidir! Coin vadeli işlemler, vadeli coin nedir, vadeli işlem nedir kripto para piyasası konularını bu makalemizde detaylı ele aldık.

Ara sıra düşüş trendlerine rağmen, kripto piyasası genellikle zaman içinde değer kazanıyor. Küresel hacminin 2025 yılına kadar 3 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Mevcut tahminlerde dikkate alınmayan (en belirgin örnek NFT'ler) tüm komşu endüstrilerin ve varlıkların toplam piyasa değeri daha da büyük olacak.

Sürekli gelişen bu alanın geniş kapsamı nedeniyle, kriptodan gelecekteki tüm kazançlara nasıl yatırım yapılacağını öğrenmek oldukça önemlidir. Eşsiz yeni finansal varlıklar mevcut olsa da, genel olarak tüm piyasa, spekülasyon yapmak için kullanılan birçok türev araçla herhangi bir geleneksel finansal piyasa gibi çalışır. Kripto vadeli işlemleri nedir? Bu yazımızda bu soruyu cevaplayacağız.

Bitcoin vadeli işlemler nedir?

Bitcoin vadeli işlem nedir sorusunun cevabı da benzer şekilde Bitcoin’in gelecekteki değerini bugünden satın almamızı veya satmamızı sağlayan bir türev işlemdir. Kripto vadeli işlem 

Vadeli işlemlerin geçmişi

Kripto vadeli işlem nedir? Sorusunu anlamak için vadeli işlemlerin geçmişine bir göz atalım. Gelecekteki bir sözleşmeyi tanımlamanın en basit yolu, gelecekte bir yerde önceden belirlenmiş bir fiyattan bir şey satın alma sözüdür. Mısırlılar onları binlerce yıl önce kullandılar, ancak 12. yüzyılın başlarında Avrupa ve Asya'da yaygın olarak popüler hale geldiler. Takastan paraya dayalı bir ekonomiye geçişle birlikte, insanların kazançlarını güvence altına almanın yollarını bulmaları gerekti.

Gelecek sözleşmesi, hem çiftçiler hem de onlardan mal satın alan tüccarlar için iyi bir çözümdür. Örneğin, Japonya'da pirinç yetiştiren bir çiftçi, hasat zamanı geldiğinde arzın fazla olacağını ve fiyatın düşük olacağını düşünebilir. Bu yüzden pirinci daha yüksek bir fiyata alacaklarına söz vermeye istekli bir tüccar bulur.

Bir tüccar neden böyle bir teklifle ilgilensin? Doğal afetler, diğer bölgelerdeki kıtlıklar veya düşük hasat, pirinci çok pahalı hale getirebilir. Olası kayıplara rağmen, bir tüccar her zaman arzı güvence altına almak ve olası fiyat artışlarına güvenmek ister. Her iki taraf da bu anlaşmadan yararlanır.

Sözleşmeler herhangi birine yeniden satılabilir, ancak gelecekteki bir sözleşmenin nihai sahibi, sözleşmede belirtilen bir fiyattan mal satın alma yükümlülüğünü yerine getirmekle yükümlüdür. Ne kadar öderseniz ödeyin, pirinç almak zorunda kalacaksınız. Bazen, mücadele eden bir tüccarın elinden alacaksınız. Bazen, fiyatın fırlayacağına inanarak biraz fazla ödeme yaparsınız.

Gelecekteki sözleşmelerin modern kullanımı

Küresel pazar, tahıl, petrol, doğal gaz, değerli metaller vb. Her şey fiyatlara ve taşınan malların miktarına bağlıdır. Vadeli işlemler, herhangi bir emtiaya veya başka bir finansal araca dayalı olabilen türev finansal araçlardır. Yalnızca iki koşul vardır: sözleşmenin ne zaman sona ereceği ve sahibinin herhangi bir emtia için ne kadar ödemesi gerektiği.

Vadeli işlemler tam olarak mal olmadığından, bazı ilginç nüansları vardır. Örneğin, arz-talep zincirindeki bazı darboğazlar ve lojistik sorunlar nedeniyle petrol fiyatlarının negatif olduğu bir dönem olduğunu çoğu kişi hatırlıyor. Pek çok vadeli işlem sözleşmesi sahibi, yalnızca petrol satın almakla yükümlü olacakları ve aynı zamanda nakliye, depolama ve diğer hizmetlerle ilgili masrafları da karşılayacakları için onlardan kurtulmak için ödeme yapmayı teklif etti.

Ancak, emtialar ve doğal kaynaklar, gelecekteki bir sözleşme için tek olası temel değildir. Herhangi bir hisse senedi, para birimi veya token aynı prensipler dahilinde kolayca kullanılabilir. Peki kripto vadeli işlem ticareti nedir?

Kripto para piyasasının çeşitliliği

Kripto endüstrisini hem muhafazakar yatırımcılar hem de spekülatörler için bu kadar ilginç kılan yönlerinden biri, satın alınabilecek finansal araçların çeşitliliğidir. Dramatik yukarı ve aşağı eğilimler için muazzam bir potansiyele sahip olan umut verici abartılı projeler, hızlı kar arayanlar için büyüleyici bir manzaraydı.

Öte yandan, Ethereum ve Bitcoin gibi şeyler çok daha yavaş büyüyordu, ancak uzun vadeli yatırımcılara portföylerini çeşitlendirmek için birçok fırsat sunuyordu. Bu çeşitlilik, bankaların, tröst fonlarının ve bağımsız sermaye sahiplerinin dikkatlerini gelişmekte olan kripto alanına çevirmesinin nedenlerinden biriydi.

Ancak bazı trader'lar artan varlık fiyatları nedeniyle rekabetin dışında kaldı. Bu insanlar yavaş yavaş, rekabetçi olmak ve başlamak için daha küçük miktarlarda para kullanmanın ek faydasıyla birlikte hızla para kazanmak için finansal kaldıraca ihtiyaç duyduklarını fark ettiler. Bu bizi "Kripto vadeli işlemleri nasıl çalışır?" sorusuna getiriyor.

Altta yatan finansal varlık belirli bir kripto para birimidir. Herhangi bir belirteç olabilir, ancak çoğu borsa Bitcoin, Litecoin, Ethereum ve diğerleri gibi yerleşik paralarla çalışır. Tokenlarla uğraşırken gelecekteki bir sözleşmeyi kullanmanın birkaç önemli avantajı vardır:

  • Varlığın sahibi olmadıkları, ancak daha sonraki bir tarihte satın almak için bir sözleşme yaptıkları için kullanıcıların özel bir cüzdana ihtiyaçları yoktur;
  • Borsalar ve bankalar tarafından sağlanan finansal kaldıraç, daha yüksek hacimli varlık ticareti yapmak için kullanılabilir;
  • Çoğu sözleşmenin çok yüksek likiditesi vardır, bu da hızlı bir şekilde satabileceğiniz veya satın alabileceğiniz anlamına gelir.

Bir kripto vadelisinin bir sona erme süresi olduğunu, yani onu süresiz olarak elinizde tutamayacağınız anlamına geldiğini unutmayın. Bir süre sonra vadeli sona erecek ve isteseniz de istemeseniz de para ve mal alışverişi yapılacaktır.

Bitcoin vadeli işlemleri ne zaman sona erer? Gelecekteki bir sözleşmeye baktığınızda, son kullanma tarihi, genellikle enstrümanın ana özelliği olarak görüntülenen bilgilerin en önde gelen noktasıdır. Dayanak varlığın sahibine paranın ne zaman transfer edileceğini son kullanma tarihini bileceksiniz. Sözleşme bedeli ile varlığın bedeli arasındaki farkı ya tazmin etmeye ya da almaya tabi olacaksınız.

Bitcoin vadeli işlemleri saat kaçta sona erer? Bu soru zor bir soru çünkü farklı borsaların sözleşmeler hakkında farklı kuralları olabilir. Bazıları sözleşme düzenleyicidir ve CFTC (Commodity Futures Trading Komisyonu) tarafından belirlenen standartları takip eder.

Ancak, bazı şirketler sözleşmelerini düzenler veya farklı ayarlar kullanır. Daha fazla ayrıntı almak için borsanız hakkında bilgi almanız gerekir.

Bitcoin vadeli işlemleri ne zaman başladı?

Dünyanın en büyük vadeli işlem borsası olan CME, 2017 yılında BTC tabanlı vadeli işlemleri piyasaya sürdü. Böylece kripto para vadeli işlemler doğmuş oldu. Marj hesapları kripto satın almak için kullanılabileceğinden ve çok daha geniş bir yatırımcı kitlesine dijital varlıklar dünyasının kapılarını açabileceğinden, tüm perakende tüccarlar için çok büyük bir anlaşmaydı. CME tarafından ihraç edilen vadeli işlemler çeşitli platformlarda işlem görmektedir. Vadeli ticareti destekleyen önemli borsalar Binance, Kraken ve Coindesk'tir.

İlki, pazar payının %30'undan fazlası ile en büyük izleyici kitlesi arasında popülerliğe sahiptir.

Binance, sektördeki en büyük oyunculardan biridir ve kullanıcılarına çok çeşitli finansal hizmetler sunar. Diğer birçok borsa benzer ürünler sunarken, bu özel şirket hakkında konuşmak için biraz dolambaçlı yoldan gideceğiz.

Kripto için vadeli işlem hesabı nedir?

Spot ticaretin aksine, marj hesapları için vadeli işlemler mevcuttur, yani sözleşme satın almak için finansal kaldıraç kullanabilirsiniz. Kripto vadeli işlemlere başlamak için herhangi bir borsada ayrı bir hesaba ihtiyacınız yok. Binance'te bitcoin vadeli işlemlerinin nasıl alınıp satılacağını tartışalım. Çoğu kullanıcı borsaya mobil uygulamalarını kullanarak erişir, ancak web sitesini kullanırken işlevsellik daha da iyidir. 

Hem uygulama hem de site, gelecekteki sözleşmeleri satın alabileceğiniz özel bölümlere sahiptir:

  1. Uygulamanın alt menüsünde bir “Vadeli İşlemler” bölümü vardır.
  2. Web sitesinin üst menüsünde “Türevler” vardır.

Vadeli işlemlere başlamak için, varlıklarınızın bir kısmını spot hesabınızdan vadeli hesabınızın bakiyesine taşımanız gerekir. Şu anda, bir satın alma işlemi yapmak için USDT veya BUSD stabilcoinleri kullanılıyor. Kripto varlıklarının büyük çoğunluğu için sözleşmeler mevcuttur ancak BTCUSDT, ETHUSDT ve XRPUSDT daha popülerdir.

Binance'te işlem yapmanın en büyük avantajlarından biri, sözleşmeler aracılığıyla herhangi bir miktarda token satın alırken ne kadar esnek olabildiğinizdir. Paranızı kullanabilirsiniz (bir sözleşme için yeterli paranız varsa) veya 1x ila 125x arasında belirli bir kaldıraç belirleyebilirsiniz, ancak maksimum emir miktarı kaldıraçın boyutuna göre değişir. İşte bazı örnekler:

  • 5x'lik bir kaldıraç ayarlarken, maksimum emir boyutu 50 milyon USDT olacaktır;
  • 20x'lik bir kaldıraç belirlerken, 10 milyon USDT ile sınırlandırılacaksınız;
  • 125x kaldıraçta 50 bin USDT ile sınırlı olacaksınız.

Bir veya daha fazla marj varlığı kullanabilir ve emrinizin "çapraz" (global marjin ayarların uygulanacağı anlamına gelir) veya "izole" (bu özel sipariş için marjı siz belirlersiniz) olarak kabul edilip edilmeyeceğini tanımlayabilirsiniz. Piyasa beklentilerinizin ne olduğuna bağlı olarak kısa veya uzun pozisyonlar alabilir ve uygun gördüğünüzde satabilir veya satın alabilirsiniz.

En büyük ve en belirgin dezavantaj, belirli bir eşiğe ulaştığınızda artık kayıplara tahammül edememeniz ve bir pozisyondan vazgeçmenizin gerekmesidir. Nadir durumlarda hesabınızda olduğundan daha fazlasını da kaybedebilirsiniz. Bu belirli varlığı ilginç kılan bir diğer önemli şey de "Kripto vadeli işlemleri nasıl çalışır?" sorusuyla ilgilidir.

Kalıcı takaslar: Kripto için CFD

Perpetual futures ne demek? Çoğu emtia, belirli son kullanma tarihleri ​​olan vadeli işlemler kullanılarak alınıp satılır. Üç aylık sözleşmeler yaygın olarak bir ölçüt olarak kullanılır. Bununla birlikte, tam mal alışverişi ve bunlar için ödemeler için herhangi bir duraklama olmadan dayanak varlığın fiyatını izlemek, yüksek hacimli tüccarlar ve spekülatörler için daha da yararlıydı. Fark Sözleşmeleri, gelecekteki herhangi bir sözleşmeyi süresiz olarak tutmamıza ve farkı takip etmek için ara sıra karşılıklı ödemeler yapmamıza izin verir. CFD'lerin miktarlar konusunda çok spesifik olması gerekir, bu nedenle kaldıraç esnek olmaz. 

Kriptodaki kalıcı takaslar aynen böyle çalışır ancak miktarlar, kaldıraç boyutları, pozisyonlar ve diğer parametrelerden bağımsız olarak tüm siparişler için çalışır. Kripto para piyasası, diğer finansal piyasalardan biraz farklıdır ve CFD'ler ile belirli bir token veya tokendan türetilen gelecekteki sözleşmeler arasında belirgin farklılıklara izin veren daha az düzenlemeden muzdariptir.

Kripto vadeli işlem ticaretini ele almak: mekanikler

Çoğu borsada, ödemeler (finansman) her 8 saatte bir gerçekleşir. Sürekli sözleşmelerin kuralları, ödemelerin günlük olarak yapılması gerektiğini ve getirilerin kısadan uzuna doğru ödenmesi gerektiğini belirtir. Bununla birlikte, kripto para birimleri günün her saati alınıp satılır ve günlük ödeme gerekliliğini ortadan kaldırır. Bu kurallar genellikle Binance gibi herhangi bir düzenlemeye tabi olmayan ve daha büyük karlar için daha yüksek risk almayı teşvik eden borsalar tarafından kullanılır.

CFD'ler ile kalıcı sözleşmeler arasında bulunan dikkate değer iki farklı faktör:

  • Sabit faiz oranları. Geri satın alma kripto için bir şey olmadığından, çoğu borsa gecelik yerine sabit faiz oranlarına sahiptir.
  • Birçok borsa, ödemeleri türetildiği kripto para birimlerinde gerçekleştirir. Bu, bu sözleşmelerin sözde "ters vadeli işlemler" olduğu anlamına gelir.

Bazıları Bitcoin vadeli işlemlerine nasıl yatırım yapabileceğini düşünür, ancak taraflar arasındaki uzlaşmalarla ilgili riskleri üstlenen merkezi karşı taraf takas şirketlerinin yokluğundan doğal olarak gelen bazı sonuçları anlamaz. Çoğu finans kurumu, fiyatların 8 saatlik bir süre içinde önemli ölçüde değişebileceği oldukça değişken ortamlar istemiyor.

Bir borsa, bir fiyat artışı veya ani bir düşüş eğilimi sırasında bir varlığı kârlı bir şekilde tasfiye edemezse, kâr eden taraflara, genellikle bir borsa daha büyük bir kâr için tasfiye edildiğinde ortaya çıkan fazlalardan oluşan sigorta fonundan ödeme yapılmalıdır. Ancak, bu tür fonlar tükendiğinde (birçok senaryoda ayrı sözleşmeler için ve çok daha geniş bir ölçekte gerçekleşebilir), otomatik kaldıraçsızlaştırma gerçekleşir.

İkincisi, en çok kaybedecek olan tüccarların pozisyonlarını mümkün olan en düşük fiyattan kapatma önceliğine sahip olacakları ve temerrüde düşmelerini önleyecekleri özel bir sistemdir. Riskli tüccarlar bu tür sistemlerde cezalandırılır, ancak genel karşı taraf riski en aza indirilerek yatırım için en azından kağıt üzerinde daha güvenli bir ortam yaratılır.

Kripto para vadeli işlemleri ele alalım: tersine çevirmenin nesi var?

Genellikle, sözleşmeler itibari para ile yapılır. Çoğu vadeli işlem [ASSET]USDT olarak sunulduğu için kripto piyasası farklıdır. Fiat yerine, sözleşmeleri halletmek için sabit paralar kullanılır. Bu, tüccarlar için başka bir risk katmanı oluşturur. Stablecoin'ler USD'ye sıkı sıkıya bağlı olması gereken takas ortamları olarak düşünülürken, LUNA gibi hikayeler istikrara genellikle atıfta bulunulduğunu ancak başarılamadığını gösteriyor.

Çoğu durumda, kripto vadeli işlemlerinin nasıl alınıp satılacağını öğrenmek için önce USDT satın almanız gerekir. Ardından, bir sözleşme satın almak için bakiyenizdeki USDT’yi kullanın. Para çekmeniz gerektiğinde, tüm çileye zaman ve çaba ve daha fazla risk ekleyerek birkaç ekstra adım atmanız gerekecek. 

Binance, dayanak varlık kullanılarak oluşturulan hem kalıcı hem de üç aylık sözleşmelere atıfta bulunan COIN-M Vadeli İşlemleri adlı özel bir ürüne sahiptir. Buna tersine çevirme denir, yani borsa sabit paralar yerine tokenları kullanır, bu da tokenları tuttuğunuzda ve bunları doğrudan kullanmak istediğinizde faydalı olabilir.

Kripto vadeli işlemleri nasıl çalışır?

Birçok tüccarın sahip olduğu en büyük sorulardan biri, piyasanın bu tür finansmanların var olmasına nasıl izin verdiğidir. Cevap oldukça basit. Kripto para birimi, iki tür insanı çeken oldukça değişken bir alan olmaya devam ediyor: spekülatörler ve uzun vadeli yatırımcılar. İkincisi, piyasayı riskli, kaldıraca dayalı ürünler sunmaya zorlayan birincisine göre sayıca fazladır.

CFTC'den en azından bir miktar koruma ile düzenlenmiş bir pazarın sınırlamaları içinde kalmak istiyorsanız, yetki alanına giren bir borsaya kaydolduğunuzdan emin olun. Aksi takdirde, büyük kaldıraçlarla daha riskli ticaretle ilgilenenler için çok sayıda seçenek mevcuttur.

Bitcoin vadeli işlemleri nerede yapılır?

Endüstri, vadeli işlem yapabileceğiniz zengin bir farklı ticaret platformu yelpazesi sunar. Bunlardan bazılarına bir göz atalım:

  • OKX, günlük hacmi 16 milyar dolara yaklaşan uluslararası bir hizmettir. Merkezi Seyşeller'de bulunan Çinli bir özel sektör şirketidir. Bazı tartışmalarla lekelenmiş olmasına rağmen, ağırlıklı olarak Asyalı kitleye hizmet veren dünyanın en büyük borsalarından biridir.
  • ByBit, 6 milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya ve günlük 8 milyar dolarlık dikkate değer işlem hacmine sahiptir ve bu onu türev ticaret alanında İLK 10'a yerleştirmektedir. Merkezi Singapur'da ve Hong Kong'da ofisleri bulunan, aynı zamanda Asyalı tüccarlar tarafından en çok kullanılan platformlardan biridir.
  • Binance, sektördeki en büyük borsadır ve 24 saatte 43 milyar dolarlık büyük bir hacme sahiptir. 2017'de piyasaya sürüldü ve kısa sürede Avrupa, Kuzey Afrika, BDT bölgesi ve Amerika'dan çoğu tüccar için başvurulacak seçenek haline geldi. Firma oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahiptir ve oldukça düşük ücretlere sahiptir.
  • FTX, P2P veya spot ticaret özelliği olmayan, ancak gelecekteki sözleşmeler dahil olmak üzere çok çeşitli kripto türevleri sunan başka bir platformdur. Günlük 5,5 milyar dolarlık oldukça büyük bir işlem hacmiyle, uzun bir Forex ve Opsiyon geçmişine sahip saygın bir şirkettir.
  • Crypto.com, son zamanlarda ürün listesine vadeli işlem ticaretini ekleyen en popüler noktalardan ve P2P borsalarından biridir. Sektördeki en büyük oyuncu olmasa da, onu zaten başka amaçlarla kullananlar için yine de iyi bir seçenek. 
  • CME Group, pazara yeni giren ancak şimdiden belirleyici pazarlama ve halkla ilişkiler hamleleri yapmış, uzun zamandır beklenen bir kuruluştur. Türevler için en büyük küresel borsa olarak, etkileyici finansal araçlar listesine kripto para birimi tabanlı türevlerin dahil edilmesine yönelik bir adım atması bekleniyordu.

Modern yatırımcılar için kripto vadeli işlemleri nedir?

Spekülasyon için etkili bir araç olarak bu finansal araca bakabilirsiniz. Oldukça değişken fiyatlara sahip olan kripto para birimleri, hızlı bir şekilde kâr elde etmeye dayanan kalıcı vadeli işlemler için dayanak varlıklar olarak inanılmaz derecede güçlü olabilir. Artan marjlar ayrıca daha kısa sürelerde daha önemli kazançlar sağlar. Ancak, riskler hesaba katılmalıdır.

Dengeli bir portföyde kripto vadeli işlemleri için herhangi bir yer bulmak zor. Türevin riskli doğası nedeniyle, "hepsi bir arada" tüccar türlerini çekme eğilimindedir. Tasarımın doğası gereğidir. Daha muhafazakar, daha güvenli araçlar kullanmak isteyen kişiler, gerçek varlıkların alınıp satıldığı P2P platformlarına ve borsalara bakmalıdır.



 

...

Next page